Botox, ince kırışıklıkların giderilmesi başta olmak üzere şaşılık, migren, terleme sıkıntıları üzere çok sayıda alanda da tedavi gayesiyle inançla kullanılır. Yarım yüzyıla yakın bir geçmişe sahip olan botox hakkında, gerçeği yansıtmayan abartılmış birtakım “şehir efsaneleri” de bulunmakta. Bu gerçek bilinen yanlışları ve gerçek karşılıklarını şöyle sıralayalım:
- Botox yılan zehridir: Hayır. Botoks Clostridium Botulinum isimli bakteriden laboratuvar şartlarında elde edilen bir toksindir. Bu unsur çeşitli süreçlerden ve dozlama çalışmalarının akabinde beşerler için inançla uygulanabilmektedir.
- Botox tesiri geçtikten sonra kırışıklıklar artar: Botoks yaptırmayı bırakmanız sizi süreç öncesinden daha kırışık yüzlü yapmaz yalnızca sürecin getirdiği genç tabire alıştıktan sonra kırışıklarınızı tekrar görmek istemeyebilirsiniz.
- Botoks yüz felcine yol açıyor: Botoks rastgele bir felce yol açmaz. Bunun için çok aşırı dozlarda uygulanması gerekir. Kırışıklığa neden olan birtakım kas hareketlerini kısıtladığı için, daha genç ve dinamik bir görünüm kazandırır.
- Tatil öncesi botoks yaptırılmaz: Bu süreç için aşikâr bir mevsim yoktur, istenilen vakitte yaptırılabilir. Öte yandan esirgeyici botoks uygulaması, bilhassa yazın ve güneşli havada artabilecek kırışıklıkların önlenmesi ve kalıcı hale gelmesinde tesirlidir.
- Estetik ve hoşluk merkezlerinde botoks yapılabilir: Katiyetle hayır. Botoksun hastane ve klinikler dışında uygulanması yasal değildir. Sıhhat kuruluşlarında kullanılan eserlerin özgünlüğü takip edilebilir lakin yetkisiz merkezlerde kaçak/sahte eserler kelam konusu olabileceğinden istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar. Bununla birlikte botoks uygulamasını plastik cerrah ve dermatoloji uzmanları üzere yetkili doktorlar tarafından yapılmaması durumunda, önemli yan tesirler ortaya çıkabilecek ve hastalar mağdur olabilecektir.